Fogfehérítés

 

Fogfehérítés már több mint száz éve létezik és a fejlődés természetesen sokat javított az alkalmazott módszereken. A fogfehérítést szinte bárkin lehet alkalmazni, de vannak olyan esetek, amikor a kezelés nem ajánlott. Ilyen a terhes és szoptató anyák, 16 éves kor alatt, szuvas-gyulladt fogak esetén. Éppen ezért minden kezelés előtt fogászati vizsgálat szükséges. Fiatalkorban fehérebbek a fogaink, ám az évek során az elfogyasztott ételek, italok hatására ( pl. kávé, vörösbor, tea, kóla ), valamint a dohányzás miatt a fogak elszíneződnek. A fehérítések során lehetőség van ezen elszíneződések megszüntetésére. A fogállomány mélyebb vagy teljes elszíneződéséért a fogak fejlődése során bekövetkező különböző hatások (gyógyszerek szedése, pl. Tetracyclin, sérülések, ütések) vagy öröklött tényezők okolhatóak. A gyökérkezelt fogak színe is idővel sötétebbé válhat, megbontva ezzel a fogsor színének harmóniáját. A szájban levő  fogművek (tömések, inlayek, héjak, koronák) nem fehéríthetők. Viszont a kívánt fogszín elérése után lehetőség van a fogművek későbbi cseréjére, így egységes fogszín alakítható ki a fogsoron belül, ami szép és harmonikus mosolyt eredményez. A kezelés a fogak tisztítása után 3×15 percet vesz igénybe, melynek során a fogak felszinére felvisszük a fogfehérítő anyagot és egy speciális LED lámpával megvilágítjuk. Ez ismétlődik háromszor. A kezelés végén egy érzékenységet csökkentő fluoridos kezelés történik. 

Az eredmény tartóssága nagymértékben függ az életmódtól! A kezelést követő 6-7 napban semmilyen színezőanyagot tartalmazó termék (kávé, tea, kóla, vörösbor, stb.) fogyasztása nem ajánlott, különben az eljárás hatékonysága nem garantálható! A fogfehérítő anyagok oxidálják és így elszíntelenítik a fogban a színes pigmenteket, de anyagában  nem károsítják a fogzománcot és a dentint.

Rendelőmben az amerikai OXYGENWHITE peroxidmentes fogfehérítővel is történik a kezelés.

A korábban használt peroxidos fogfehérítők használata az EU-ban korlátozott: nem megengedett a 6%-nál magasabb peroxid tartalmú fogfehérítők használata fogorvosi rendelőkben sem. Ezek forgalmazása is korlátozott. ld. Fogorvosi Kamara állásfoglalása

Az OxygenWhite peroxidmentes fehérítő megfelel az Eu-s szabályzásnak!

A páciensek egy részében fellép a hófehér fogak iránti igény, ami sokszor találkozik a fogorvosi oldalon azzal a lelkiismereti problémával, hogy a korábbi, magas peroxid tartalmú fogfehérítők károsítják a fogzománcot, érzékenységet okoznak.

A peroxidmentes OxygenWhite fogfehérítő rendszer megoldást nyújt ezekre a problémákra :

A peroxidmentes OxygenWhite fogfehérítő rendszer:

-          hatékony

-          nem maró hatású, nem szükséges ínyvédelem

-          nem károsítja a fogzománcot

-          3-6 hónap elteltével megismételhető

-          alkalmazása kényelmes és biztonságos

Alkalmazása a korábbi fogfehérítő rendszerekhez hasonló, de nem szükséges ínyvédelem!

A Fogorvosi Kamara állásfoglalása itt olvasható.

Ezen kívűl természetesen a hagyományos peroxidos fogfehérítés is elérhető az Eu-s szabályoknak megfelelően.