RÖGZÍTETT FOGPÓTLÁS UTÁN

 

A lecsiszolás után

A fogak előkészítése a fix fogpótláshoz jelentős megterhelés a fogak és az ínyszámára. A csiszolás után, mivel el kell távolítani a zománcréteget, a fogak jelentősen érzékenyek lehetnek hidegre, melegre, édesre. Ennek csökkentését szolgálja az ideiglenes pótlás, ami azonban minőségében, tartósságában, színében nem éri el a végleges fogpótlást (ezért ideiglenes), ezért azt kímélni kell. Ha leesne a fogakról, helyezze vissza.

 

A beragasztás után

A beragasztás után a pillérfogak fokozottan érzékenyek, fájdalmasak lehetnek. Ebben az esetben 1 fájdalomcsillapító tabletta bevétele (Cataflam, Algopyrin, Demalgon, Algoflex, Advil Ultra stb.) javasolt. Kérjük, hogy beragasztás után 2-3 óráig a kemény ételek fogyasztását mellőzni szíveskedjen, hogy a ragasztó teljesen megkössön. Folyadék, pépes étel fogyasztása megengedett.

 

A fogpótlás megszokása

Az új fogpótlás kezdetben, a beragasztás után néhány napig érzékeny lehet, ez természetes. Ilyenkor javasolt 1 tabletta fájdalomcsillapító bevétele. Szintén érzékeny lehet az íny, ez szintén pár nap alatt rendeződik. Amennyiben a fenti panaszok egy, maximum két hétnél tovább fennállnak, úgy kérem keresse fel kezelőorvosát.

Az, hogy a fogpótlás hogyan funkcionál, gyakran csak rágásnál derül ki. Jellemző, hogy az új helyzet gyökeresen eltér a korábban megszokottól (foghiány v. régi híd), ezért meg kell szokni az új fogpótlás nagyságát, méretét, ez hosszabb idő is lehet. Amennyiben rágás közben az új fogpótlást magasabbnak érezné, mint a másik oldalt, vagy zavaró kiemelkedést érez a rágófelszínen, keresse fel kezelőorvosát.

Az új fogpótlás megváltoztathatja a hangképzést, a beszédet is. Javasoljuk, hogy gyakorolja hangosan a beszédet, illetve rágógumi segítségével gyakorolhatja a rágást, hogy a rágóizmok alkalmazkodjanak az új helyzethez.

 

A fogpótlás tisztítása

Sajnos minden fogpótlás hátrányosan befolyásolja a szájüreg tisztíthatóságát, ezért fokozott gondot kell fordítani a fogpótlás tisztántartására. A hagyományos fogtisztítás mellett szükség lehet kiegészítő szájápolásra is. Ez különösen a pótfogak, hídtagok alatti területre érvényes. Ezt a kritikus részt speciális fogselyem bevezetésével  illetve fogköztisztító fogkefék használatával tarthatja tisztán. Az elektromos fogkefe és a szájzuhany alaposabb tisztítást tesz lehetővé.